- Tümü
- Dergiler ve Gazeteler
- Elektronik Kaynaklar
- Kablosuz Ağ Kullanımı
- Kütüphane Hakkında
- Multimedya Odası Koleksiyonu
- Ödünç Verme Politikası
- Rezerv / Elektronik Rezerv
Mikroform makinaları Referans Ofisi’nde bulunmaktadır. Mikroformlardan çıktı alınabilmektedir.
Evet. CD, DVD, VCD veya videokasetler Multimedya Odası’nda yer alan video izleme odalarında izlenebilir. Toplu Gösterim Odası’nın kullanımı için +90 (312) 290 26 86 Nolu telefon aranarak randevu alınmalıdır.
Bu materyaller Multimedya Odası’nda bulunan kabinlerde izlenebilir. Aynı zamanda, kullanıcılar kendilerine ait video, VCD veya DVD’leri de bu bölümde izleyebilirler.
Evet. Multimedya Odası Koleksiyonu’nda bulunan kaynakların ödünç alınmasıyla ilgili özel kurallar mevcuttur.
Görsel-işitsel materyaller ve müzik CD’leri Merkez Kampüs Kütüphanesi’nde, Multimedya Odası’nda bulunmaktadır.
Rezerv Bölümü’ne bir kaynağın bırakılması için “Rezerv İstek Formu” doldurulmalıdır.
Evet. Kütüphane ana sayfasında bulunan Ders Notları kısmında elektronik rezerv kaynakları hoca adına veya ders koduna göre taranabilmektedir. Telif hakkı uygulamaları düşünülerek ders materyallerinin elektronik versiyonları kütüphane web sayfası üzerinden, kampüs içi ile sınırlı olarak erişime sunulmaktadır.
Hayır. Bilkent Üniversitesi Kütüphaneleri’nin Rezerv Bölümleri’nde öğretim üyelerinin isteğiyle, öğrencilerin kütüphane içinde kısa süreli yararlanmaları için konulan ders notları ve kitaplar bulunmaktadır. Bu kaynaklardan öğrencilerin eşit olarak yararlanabilmesi için, kaynaklar kütüphane içinde ve 2 saat süreyle kullanılabilir. Süre sonunda kaynağı bekleyen bir başka kullanıcı yok ise kullanım süresi 2 saat uzatılabilir.
Sadece Bilkent Üniversitesi mensupları BAIS / STARS şifreleri ile VPN bağlantısı kurarak elektronik kaynaklarımıza kampüs dışından erişim sağlayabilirler. VPN bağlantısı ile ilgili detaylı bilgiye https://library.bilkent.edu.tr/tr/kampus-disi-erisim/ adresinden ulaşılabilir.
Merkez ve Doğu Kampüs Kütüphaneleri’nde kablosuz ağ hizmeti bulunmaktadır.
Dünya genelinde, birçok farklı dilde, yaklaşık iki bin gazeteye ve bu gazetelerin son 60 günlük arşivlerine Press Reader veritabanından erişim sağlayabilirsiniz.
Basılı dergilerin güncel sayıları Süreli Yayınlar Salonu’nda, eski yıllara ait ciltli sayılar ise A Blok -2 katında bulunmaktadır. Birçok süreli yayına aynı zamanda çevirimiçi olarak da erişilebilmektedir. Elektronik dergilere erişim için Elektronik Dergiler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Elektronik kitaplar, basılı kitaplar gibi Kütüphane Kataloğu ya da Hızlı Arama seçeneği kullanılarak taranabilir. E-Kitapların yer numaraları “E-BOOK” ibaresiyle başlar. Tarama sonuçlarında bu ibare görüldüğünde kaynağın detay bilgilerine girilir. Kitabın tamamını görmek için sayfadaki link tıklanır. Ayrıca web sayfasında yer alan Elektronik Kitaplar seçeneği kullanılarak da elektronik kitaplara erişim sağlanabilir.
Kütüphane web sayfasında yer alan Kütüphane Kataloğu linki kullanılarak tarama yapılır. Tezin tam metnine, eğer yazarı tarafından izin verildiyse, katalog kaydı üzerinden elektronik olarak da erişilebilmektedir.
Kütüphane web sayfasında Kaynak Araştırma menüsünde bulunan Elektronik Dergiler linki tıklanır. Sayfada yer alan arama kutusuna derginin ismi yazılır. Açılan sayfada, makalenin yayınlandığı tarih seçilerek makaleye ulaşılır.
Kütüphanenin web sayfasında yer alan Elektronik Dergiler linki tıklandığında açılan sayfadaki arama kutusuna aranılan derginin adı yazılarak o derginin elektronik versiyonunun olup olmadığı görülebilir.
Katalog taraması, kütüphane web sayfasında yer alan Kütüphane Kataloğu linkini tıklanarak veya kütüphane katlarında bulunan tarama terminalleri kullanılarak yapılabilir. Kütüphane koleksiyonu yazar, kitap adı, konu, seri adı, yer numarası vb. kriterlerle taranabilir.
İki yol vardır. Bilkent Üniversitesi mensupları “Materyal İstek Formu” doldurarak kaynağın koleksiyona eklenmesini talep edebilir. İstenilen kaynağın basımı tükenmiş ise “Kütüphanelerarası Ödünç Kitap Makale İstek Formu” doldurulur. Bu hizmetten sadece Bilkent Üniversitesi akademik personeli, doktora ve yüksek lisans öğrencileri yararlanabilir.
Evet. Bu kaynaklar farklı sürelerle ödünç alınır. Detaylı bilgi için lütfen. Ödünç Verme Kuralları sayfasına bakınız.
Dergilerin güncel sayıları ödünç verilmemektedir. Ciltli dergiler ise lisans öğrencilerine 15 adet, akademik personele 40 ve lisansüstü öğrencilerine 20 adet olmak üzere ödünç verilir. Ayrıntılı bilgi için Ödünç Verme Kuralları sayfasına bakınız.
Geciktirme ücreti, her materyal için günlük 0.50 Krş; rezerv kitaplar için saatlik 2 TL dir.
Hayır. Okuyucu bilgileri gizli tutulmaktadır.
Eğer bir kaynak başkası tarafından ödünç alındıysa, bu kaynağa rezerv koyulabilir. Kaynak, kütüphaneye geri getirildikten sonra, 3 gün süreyle Ödünç Verme Bankosu’nda rezerv koyan kişi için bekletilir.
Öncelikle, Kütüphane Kataloğu üzerinden, kaynağın cilt/kopya bilgilerine bakılarak başka bir kullanıcı tarafından ödünç alınmadığından emin olunmalıdır. Eğer materyal başkası tarafından ödünç alınmadığı halde rafta bulunamıyorsa Ödünç Verme Bankosu’na başvurulur.
Kütüphane web sayfasında bulunan Kütüphane Hesabım linki tıklanır. Açılan sayfada üyelik numarası ve şifre girilerek kontrol edilir.
Tarama sonucunda, kaynağın katalog kaydında ödünç alınıp alınmadığı kontrol edilir. Eğer kaynak ödünç alınmış ise sayfanın en altında yer alan “hold this copy” linki tıklanır. Rezerv işlemi, giriş ekranında kart numarası (üye kimliklerinin üzerinde bulunan numara) ve şifre yazılıp gönder tuşuna basılarak tamamlanır. Kütüphane hesabı bilgileriniz için Ödünç Verme Bankosu’na başvurabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi mensupları, web sayfasında yer alan Hesabım seçeneğini kullanarak 2 defa uzatma işlemi yapma hakkına sahiptir. Dış kullanıcılar ise kaynakları kütüphaneye getirip uzatma işlemi yapabilir.
Hayır. Kaynak ödünç alma ve süre uzatma işlemlerini kullanıcının kendisinin gerçekleştirmesi gerekir. Sadece iade işlemi başkasının adına yapılabilir.
Ödünç alınan kaynağın kullanım süresi, iade tarihinden önce, başka bir kullanıcı tarafından materyalin üzerine rezerv konulmamışsa ve kullanıcının cezası yoksa Ödünç Verme Bankosu’na gelerek uzatılabilir. Sadece Bilkent Üniversitesi mensuplarının, web sayfasında yer alan Hesabım seçeneğini kullanarak kaynağın kullanım süresini en fazla 2 defa uzatma hakları vardır. 2 defadan fazla uzatma işlemi yapılabilmesi için materyallerin kütüphaneye getirilmesi gerekmektedir.
Bilkent Üniversitesi mensuplarının materyal ödünç alma işlemlerinde Bilkent Üniversitesi kimlik kartlarını göstermeleri gerekir. Bilkent Üniversitesi mensubu olmayanlar ise kütüphaneye üye olmak için web sayfasında yer alan kayıt formunu veya Ödünç Verme Bankosu’ndan alınan “Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi’ne Kayıt Formu” doldurur. Özel kullanıcılardan kütüphane kaynaklarının kullanımı için ücret alınır.
Materyal ödünç alma hakkı kullanıcı türüne göre değişiklik gösterir. Ayrıntılı bilgi için; Ödünç Verme Kuralları sayfasına bakınız.
Kütüphane materyallerini ödünç almak isteyen mezunların kütüphaneye üye olmaları gerekir. Ayrıntılı bilgi için Bilkent Üniversitesi Mezunları Ödünç Verme Kuralları sayfasına bakınız.
Diğer üniversitelere mensup akademik personel, doktora ve master öğrencileri, kütüphanemize üye olarak araştırma faaliyetleri için kütüphane hizmet ve kaynaklarından yararlanabilirler.
Kütüphaneye Üyelik Şartları:
- Kütüphane web sayfasında yer alan üyelik formu doldurulur. Başvuru için kurum kimlik kartları ve üyelik formu gösterilerek kütüphaneye giriş yapılabilir.
- Yıllık üyelik bedelinin Yapı Kredi Bankası, Bilkent Şubesi 684 34 734 (IBAN NO: TR770006701000000068434734) nolu TL hesabına yatırılması gerekmektedir.
- Yıllık üyelik bedeli, akademik personel için 400 TL, doktora öğrencileri için 250 TL dir.
- Akademik personel bağlı bulunduğu kurumdan alacağı “çalışma belgesi”, doktora öğrencileri ise “öğrenci belgesi” ile bir (1) adet fotoğraf , üyelik formu, bağlı bulundukları kurumun kimlik kartı ve banka dekontu ile kütüphaneye gelerek “Ödünç Verme Bankosu” nda üyelik işlemlerini yaptırabilirler.
- Üyelik işlemleri tamamlandıktan sonra bir (1) yıl süre ile geçerli olan “Kütüphane Üyelik Kartı” üyelere teslim edilir. Üyeler, “Kütüphane Üyelik Kartı” ile kütüphaneye giriş yapıp kütüphane hizmet ve kaynaklarından yararlanabilirler
- Üyelikler her akademik yılın başında yenilenmektedir.
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi, üniversite dışından gelen kullanıcılara da hizmet verir. Ancak bu kullanıcıların çoğunun materyal ödünç alma hakkı yoktur. İsteyen kullanıcılar kütüphane materyallerinden fotokopi yoluyla yararlanabilir. Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ile protokol anlaşması olan üniversitelerin akademik personeli kütüphane materyali ödünç alabilir. Bazı durumlarda, belirli kişilere “Özel Kullanıcı Statüsü”nde üyelik hakkı verilir. Ayrıntılı bilgi için Özel Kullanıcılar İçin Ödünç Verme Kuralları sayfasına bakınız. Protokol anlaşması olmayan üniversitelerin akademik personeli ise bağlı bulundukları üniversite kütüphanesinin “Kütüphanelerarası Ödünç Verme ve Doküman Sağlama Servisi” aracılığıyla Bilkent Üniversitesi Koleksiyonu’nda yer alan kaynaklardan yararlanabilir. Ayrıntılı bilgi için Kütüphanelerarası Ödünç Verme ve Doküman Sağlama Hizmeti Kuralları sayfasına bakınız.
Bilkent Üniversitesi Kütüphaneleri, öncelikle üniversitenin öğrencilerine, akademik ve idari personeline hizmet vermektedir. Bilkent Üniversitesi mensubu olmayan kullanıcıların çoğunun materyal ödünç alma hakkı olmamasına rağmen kütüphane hizmetlerinden yararlanabilirler. Daha fazla bilgi için lütfen web sayfasındaki Bilkent Mezunları İçin Ödünç Verme Kuralları ve Özel Kullanıcılar İçin Ödünç Verme Kuralları kısmına bakınız.
Kayıp eşyalar için Bilkent Üniversitesi Kütüphaneleri’nde bulunan güvenlik masası ve ödünç verme noktalarına başvurulabilir.
Bilkent Üniversitesi’nde hazırlanan yüksek lisans veya doktora tezlerinin basılı ve elektronik versiyonunu kütüphanenin A Blok 1. katında bulunan “Referans ve Fakülte Kütüphaneciliği Birimi”ne verilir. Diğer üniversitelerde hazırlanan tezler de kütüphane koleksiyonuna eklenebilir.
Evet. Merkez Kütüphane’nin Referans ve Süreli Yayınlar Salonları’nda, 32 adet internet erişimli bilgisayar bulunmaktadır. Bu bilgisayarlardan Bilkent Üniversitesi mensupları kullanıcı adı ve şifreleri ile, dış kullanıcılar ise kütüphane görevlilerince verilen günlük şifre ile giriş yaparak faydalanabilirler.
Fikir ve Sanat Eserlerinin Korunmasına ilişkin (FSEK) yürürlükte bulunan tüm mevzuat hükümleri uyarınca “Bilkent University Library” damgalı ‘Bir eserin (kitap) aslını veya kopyalarını herhangi bir şekil veya yöntemle, tamamen veya doğrudan veya dolaylı, geçici veya sürekli olarak çoğaltma hakkı münhasıran eser sahibine aittir. ‘Bu çerçevede kullanıcılar;
- Bir kitaptan hangi amaçla olursa olsun fotokopi çekemez. Bir kitabın çeşitli bölümlerini çoğaltamaz, yayamaz, başkalarının kullanımına sunamaz.
- Aksi takdirde meydana gelecek yasal tüm mesuliyetler kullanıcıya ait olacaktır.
Kütüphanenin bilgi kaynakları kütüphane web sayfasında yer alan Kütüphane Kataloğu linki kullanılarak taranabilir.
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi’nde farklı konularda uzman kütüphaneciler bulunmaktadır. Belli bir konu hakkında kaynak ve kullanım bilgisi almak için Fakülte Kütüphanecileri ile iletişime geçilmelidir. Referans ve Süreli Yayınlar Salonları’nda görev yapan Referans Kütüphanecileri araştırmaları yönlendirmekte, kaynakların kullanımına yardımcı olmakta ve her türlü araştırma sorusuna cevap vermektedirler.
Kütüphane içinde, su haricinde yiyecek, içecek, tütün ürünleri ve alkol tüketilemez.
Kütüphane kullanım kuralları kullanıcı türüne göre farklılık göstermektedir. Ayrıntılı bilgi için kütüphane kuralları sayfasına bakınız.
Merkez Kütüphane, hafta içi 08:30-23:30, hafta sonu 09:00-23:30 saatleri arasında açıktır. Kütüphanenin bazı bölümleri ile Doğu Kampüs Kütüphanesi’nin farklı çalışma saatleri vardır. Bilgi için lütfen çalışma saatleri sayfasına bakınız.
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi, öncelikli olarak Bilkent Üniversitesi öğrencilerine, akademik ve idari personeli ile araştırmacılarına hizmet vermektedir. Diğer üniversitelere mensup akademik personel, doktora ve yüksek lisans öğrencileri de kütüphanemize üye olarak araştırma faaliyetleri için kütüphane hizmet ve kaynaklarından yararlanabilirler.
Bilkent Üniversitesi Kütüphaneleri, Merkez ve Doğu Kampüs olmak üzere iki ayrı kampüste hizmet vermektedir.