Kurallar
Kütüphane kaynak ve hizmetlerimizden Bilkent Üniversitesi mensupları ve mezunları, Kütüphanelerin Ortak Kullanımı ve İşbirliği Protokolüne sahip üniversitelere mensup akademik personel ve bunun dışında kalan üniversitelere mensup, özel üyeliği olan akademik personel, doktora ve yüksek lisans öğrencileri yararlanabilmektedir.
Kütüphane koleksiyonunun güvenliği manyetik kapı kontrol sistemiyle sağlanır. Gerekli durumlarda, güvenlik görevlisi üzerinizi arayabilir ve çantanıza bakabilir.
- Kütüphaneye girişlerde “Bilkent Üniversitesi Kimlik Kartı”nın okutulması zorunludur.
- Kütüphane materyaline ve eşyalarına zarar verenler disiplin kuruluna sevk edilir.
- Kütüphane içerisinde sigara içilmez.
- Kütüphane çalışma salonlarında , su haricinde yiyecek ve içecek tüketilemez, yiyecek ve içecek sadece kütüphane kafeteryasında tüketilebilir.
- Kütüphaneye girerken cep telefonu sessiz moda alınmalı, içeride telefonla konuşulmamalı, telefon konuşmaları kütüphane dışında yapılmalıdır.
- Kütüphane kullanıcılarının çalışma salonlarında ve koridorlarda sessiz olmaları gerekmektedir. Aksi davranış sergileyen kullanıcılar kütüphane personeli ya da güvenlik görevlileri tarafından uyarılacaktır.
- Kurallara uymayan kullanıcılar hakkında idari işlem başlatılacaktır.
Fikir ve Sanat Eserlerinin Korunmasına ilişkin (FSEK) yürürlükte bulunan tüm mevzuat hükümleri uyarınca “Bilkent University Library” damgalı ‘Bir eserin (kitap) aslını veya kopyalarını herhangi bir şekil veya yöntemle, tamamen veya doğrudan veya dolaylı, geçici veya sürekli olarak çoğaltma hakkı münhasıran eser sahibine aittir. ‘Bu çerçevede kullanıcılar;
- Bir kitaptan hangi amaçla olursa olsun fotokopi çekemez. Bir kitabın çeşitli bölümlerini çoğaltamaz, paylaşamaz,, başkalarının kullanımına sunamaz.
- Aksi takdirde meydana gelecek yasal tüm mesuliyetler kullanıcıya ait olacaktır. Aksi takdirde oluşabilecek tüm sorunlardan kullanıcı sorumludur.
Ödünç Verme Kuralları
- Kütüphane, iade tarihinden 3 gün önce ve zamanında iade edilmeyen materyaller için kullanıcılara bir hatırlatma e-postası gönderir. İade süresi geçen materyaller için sorumluluk kullanıcıya aittir.
- Zamanında iade edilmeyen materyaller için günlük gecikme bedeli kullanıcının kütüphane hesabına yansıtılır.
- Ödünç alınan kütüphane materyalinin kaybedilmesi durumunda; Merkez Bankası tarafından o gün ilan edilen kur üzerinden hesaplanacak materyal fiyatı, materyal türüne göre işlem bedeli ve gecikme ücreti ilave edilerek belirlenen tutar kullanıcının kütüphane hesabına yansıtılır.
- Bilkent Üniversitesinde öğrenim görmekte olan lisans ve lisansüstü öğrencileri ile akademik ve idari personel, Bilkent Üniversitesi Kütüphanesinin doğal üyeleridir. Kullanıcılar, kütüphane hesaplarını kullanarak ödünç aldıkları materyalleri çevrimiçi olarak yenileyebilir veya kitap ayırtabilirler. Kütüphane hesabınızla neler yapabileceğinizi keşfetmek için tıklayınız.Bilkent Üniversitesi mensupları, elektronik kaynaklara uzaktan erişim hakkına sahiptir. Bilkent Üniversitesi kablosuz internet ağına bağlı olarak veya VPN bağlantılarını kurarak kütüphanenin elektronik kaynakları ve abone olduğu veri tabanlarına uzaktan erişim sağlayabilirler.
Lisans Öğrencileri:
- Ödünç Alma Hakları: Lisans öğrencileri 15 gün süreyle 15 kitap, 15 sanat kitabı, 15 ciltli dergi, 15 nota, 15 easy kitap ve 7 gün süreyle 7 multimedya materyali ödünç alma hakkına sahiptir.
- Gecikme Ücretleri: İade tarihi geçen materyaller için kullanıcıya hatırlatma ve uyarı e-postaları gönderilir. İade süresi geçen materyali bulunan kullanıcılar, iade dışında başka işlem yapamazlar. İade tarihi geçen her materyal için günlük gecikme ücreti 1.5₺’dir. 50₺’yi aşan kütüphane ödemesi bulunan kullanıcıların hesapları askıya alınır.
Lisansüstü Öğrenciler:
- Ödünç Alma Hakları: Lisansüstü öğrenciler 30 gün süreyle 30 kitap, 30 sanat kitabı, 30 ciltli dergi, 30 nota, 30 easy kitap ve 7 gün süreyle 7 multimedya materyali ödünç alma hakkına sahiptir. Bunlara ek olarak, Kütüphanelerarası Ödünç Verme Hizmeti aracılığıyla 20 gün süreyle 10 adet kitap ödünç alabilirler.
- Gecikme Ücretleri: İade tarihi geçen materyaller için kullanıcıya hatırlatma ve uyarı e-postaları gönderilir. İade süresi geçen materyali bulunan kullanıcılar, iade dışında başka işlem yapamazlar. İade tarihi geçen her materyal için günlük gecikme ücreti 1.5₺’dir. 90₺’yi aşan kütüphane ödemesi bulunan kullanıcıların hesapları askıya alınır.
Akademik Personel:
- Ödünç Alma Hakları: Bilkent Üniversitesi akademik personeli 120 gün süreyle 40 kitap, 40 sanat kitabı, 40 ciltli dergi, 40 nota, 40 easy kitap ve 15 gün süreyle 15 multimedya materyali ödünç alma hakkına sahiptir. Bunlara ek olarak, Kütüphanelerarası Ödünç Verme Hizmeti aracılığıyla 20 gün süreyle 10 adet kitap ödünç alabilirler.
- Gecikme Ücretleri: İade tarihi geçen materyaller için kullanıcıya hatırlatma ve uyarı e-postaları gönderilir. İade süresi geçen materyali bulunan kullanıcılar, iade dışında başka işlem yapamazlar. İade tarihi geçen her materyal için günlük gecikme ücreti 1.5₺’dir. 120₺’yi aşan kütüphane ödemesi bulunan kullanıcıların hesapları askıya alınır.
Bilkent Üniversitesi mezunları, Mezun Kartı ile kütüphaneye giriş yaparak kütüphane materyallerini yerinde kullanabilirler. Ödünç alma işlemleri için depozitolu üyelik yapılması gerekmektedir.
Haklar ve Sorumluluklar
- Başvuru İşlemleri: Mezunlar, depozitolu üyelik için Bilkent Üniversitesi Mezunları için Kütüphane Kayıt Formu ve Mezunlar Ofisi’nden temin edilen Bilkent Üniversitesi Mezun Kartı ile birlikte Merkez Kampüs Kütüphanesi Kullanıcı ve Erişim Hizmetleri Birimine başvurmalıdır.
- Kullanım Süresi: Mezunlar istedikleri zaman üyelik iptali talebinde bulunabilirler. Üyelik iptalinde, yatırılan depozito bedeli, varsa geciktirme ve/veya kaybetme ücretleri düşüldükten sonra geri ödenir.
-
- Ödünç Alma Hakları: Mezunlar, $90 depozito bedeli ile 2 basılı materyali, $180 depozito bedeli ile 4 basılı materyali 30 gün süreyle ödünç alabilirler. İade süresi, başka bir okuyucu tarafından istenmediği sürece uzatılabilir.
- Gecikme Ücretleri: İade tarihi geçen materyaller için kullanıcıya hatırlatma ve uyarı e-postaları gönderilir. İade süresi geçen materyali bulunan kullanıcılar, iade dışında başka işlem yapamazlar. İade tarihi geçen her materyal için günlük gecikme ücreti 3 TL’dir. Materyalin kaybedilmesi durumunda, materyalin güncel değeri ve gecikme ücretleri birlikte ödenir.
- Erişim Hakları: Mezunlar, lisans anlaşmaları gereği elektronik kaynaklara uzaktan erişim hakkına sahip değildir. Yalnızca kampüs içerisindeyken Bilkent Üniversitesi kablosuz internet ağına bağlı olarak bu kaynaklara erişim sağlayabilirler.
Kütüphaneye Giriş-Çıkış
- Güvenlik: Kütüphane koleksiyonunun güvenliği manyetik kapı kontrol sistemiyle sağlanır. Gerekli durumlarda, güvenlik görevlisi üzerinizi ve çantanızı arama hakkına sahiptir.
- Kart Kullanımı: Kütüphaneye girişlerde “Bilkent Üniversitesi Mezun Kartı”nın okutulması zorunludur.
Ayrıntılı bilgi için lütfen ödünç verme bankosuna başvurun ya da bizimle iletişime geçin.
Protokol kullanıcıları, Bilkent Üniversitesi Kütüphanesini kullanmak isteyen Ankara içerisindeki anlaşmalı diğer üniversitelerin akademik personelidir. Bu kullanıcılar, bağlı oldukları üniversitenin kütüphanesinden aldıkları protokol belgesi ile kütüphanemizin kaynak ve hizmetlerinden yararlanabilirler.
Haklar ve Sorumluluklar
- Kullanım Süresi: Protokol kullanıcıları, her dönemin başında (güz, bahar, yaz) güncel protokol belgesi ile kütüphaneye başvurarak kayıtlarını yenileyebilir ve kütüphaneyi kullanmaya devam edebilirler.
- Ödünç Alma Hakları: Protokol kullanıcıları, 1 ay süreyle 5 kitap, 5 sanat kitabı ve 5 tez ödünç alma hakkına sahiptir.
- Gecikme Ücretleri: İade tarihi geçen materyaller için kullanıcıya hatırlatma ve uyarı e-postaları gönderilir. İade süresi geçen materyali bulunan kullanıcılar, iade dışında başka işlem yapamazlar. İade tarihi geçen her materyal için günlük gecikme ücreti 6 TL’dir. 20 TL’yi aşan kütüphane ödemesi bulunan kullanıcıların hesapları askıya alınır. Materyalin kaybedilmesi durumunda, materyalin güncel değeri ve gecikme ücretleri birlikte ödenir.
- Erişim Hakları: Protokol kullanıcıları, lisans anlaşmaları gereği elektronik kaynaklara uzaktan erişim hakkına sahip değildir. Yalnızca kampüs içerisindeyken Bilkent Üniversitesi kablosuz internet ağına bağlı olarak bu kaynaklara erişim sağlayabilirler.
Protokol İşlemleri
- Başvuru ve Kayıt İşlemleri: Akademik personel, bağlı olduğu üniversitenin kütüphanesinden aldığı protokol belgesi ve bir adet fotoğraf ile Bilkent Üniversitesi Merkez Kampüs Kütüphanesi Kullanıcı ve Erişim Hizmetleri Birimine başvurmalıdır. Protokol belgesinin geçerlilik süresi 10 (on) gündür.
- Kimlik Teslimi: Başvuru sonrası gerekli kayıt işlemleri tamamlanarak kullanıcıya kütüphane giriş-çıkışlarında kullanacağı Bilkent Üniversitesi Kütüphane Kullanıcı Kartı teslim edilir.
Ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçin.
Dış kullanıcılar, Bilkent Üniversitesi Kütüphanesini kullanmak isteyen Bilkent Üniversitesi ile ortak kullanım protokolü olan kurumlar dışındaki üniversitelerin yüksek lisans ve doktora öğrencileri, akademik personeli ve diğer kurum çalışanlarıdır. Bu kullanıcılar, belirli şartları sağlayarak kütüphanemizin hizmetlerinden yararlanabilirler.
Haklar ve Sorumluluklar
- Kullanım Süresi: Dış kullanıcılar, üyelik bedelini ödedikleri tarihten itibaren bir yıl süreyle kütüphaneyi kullanabilirler. Üyelik süresinin dolması durumunda yıllık üyelik bedelini ödeyerek kayıtlarını yenileyebilirler.
- Üyelik Bedeli: Yıllık üyelik bedeli kurum çalışanları için 3000 TL, akademik personel için 1.500 TL, doktora ve yüksek lisans öğrencileri için 750 TL’dir.
- Ödünç Alma Hakları: Dış kullanıcıların ödünç alma hakları yoktur.
- Erişim Hakları: Dış kullanıcılar, lisans anlaşmaları gereği elektronik kaynaklara uzaktan erişim hakkına sahip değildir. Yalnızca kampüs içerisindeyken Bilkent Üniversitesi kablosuz internet ağına bağlı olarak bu kaynaklara erişim sağlayabilirler.
Üyelik İşlemleri
- Kayıt: Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, akademik personel ve kurum çalışanları, üyelik başvuru formu, öğrenci belgesi/kurum kimlik kartı ve bir adet fotoğraf ile Kütüphane Kullanıcı ve Erişim Hizmetleri Birimi’ne başvurmalıdır. Kurum kimlik kartı ve gerekli belgelerle birlikte başvurularını tamamlamalıdırlar. Kayıt işlemleri sırasında kurum kimlik kartlarının da ibrazı gereklidir. Ödeme, kayıt işlemleri sırasında görevli kütüphanecinin yönlendirmesi ile gerçekleştirilir.
- Kimlik Teslimi: Başvuru sonrası gerekli kayıt işlemleri tamamlanarak kullanıcıya, kütüphane giriş-çıkışlarında kullanacağı ve bir yıl süreyle geçerli olan “Bilkent Üniversitesi Kütüphane Kullanıcı Kartı” teslim edilir.
Üyelik Yenileme: Kullanıcılar, yıllık üyelik bedelini ödeyerek her yıl üyeliklerini yenileyebilirler.
Koleksiyonların Kullanımı
- Multimedya materyallerini kullanmak ve ödünç almak için Multimedya Odası ödünç verme bankosuna başvurulmalıdır.
- Partili notaların, ait olduğu partisyonla birlikte ödünç verilmesi ve iade edilmesi gerekmektedir.
- Bilkent Üniversitesi mensubu olmayan kişiler, görme engelliler için hazırlanan kabartma (Braille) notaları Kütüphanelerarası Ödünç Verme ve Doküman Sağlama Hizmeti ile ödünç alabilir. 15 gün süreyle 5 adet kabartma nota ödünç alınabilir.
- Multimedya koleksiyonu materyallerinin kaybedilmesi durumunda; Merkez Bankası tarafından o gün ilan edilen kur üzerinden hesaplanacak materyal fiyatı, materyal türüne göre işlem bedeli ve gecikme ücreti ilave edilerek belirlenen tutar kullanıcının kütüphane hesabına yansıtılır. Nota partilerinden biri bile kaybedilirse, kişi notanın bütün fiyatını ödemek zorundadır.
- Koleksiyon materyalleri, hafta içi 08.30 – 17.00 saatleri arasında, bulunduğu salon içerisinde kullanılabilir.
- Mikroform cihazı için tanımlanan yarım günlük kullanım hakkı, başka bir kullanıcı tarafından talep olmadığı takdirde uzatılabilir.
- Ayrıntılı bilgi ve randevu için lütfen ödünç verme bankosuna başvurun ya da bizimle iletişime geçin.
- Koleksiyonlardaki materyaller ödünç verilmemektedir.
- Koleksiyonlardaki materyaller hafta içi 08.30 – 17.00 saatleri arasında hizmete sunulur.
- Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Koleksiyonu ve ABD GPO Koleksiyonu materyalleri fotokopi ile çoğaltılamaz.
- Özel Koleksiyon materyalleri yalnızca bulundukları oda içerisinde kullanılabilir, dışarı çıkarılamaz.
- Her kullanıcıya bir seferde en fazla 5 (beş) materyal verilir.
- Gerekli durumlarda kullanıcıların eldiven, maske gibi koruyucu ekipman kullanması talep edilebilir.
- Halil İnalcık Salonu’na yiyecek ve su dahil hiçbir içecek ile girilemez.
- Araştırmacılar yalnızca kurşun kalem kullanabilir. Tükenmez ve dolma kalem yasaktır. Kurşun kalem kütüphaneciden temin edilebilir.
- Özel koleksiyon materyalleri fotokopi ile çoğaltılamaz.
- Depo koleksiyonları, kapalı raf sisteminde bulunmaktadır. Koleksiyon hafta içi 08.30 – 17.00 saatleri arasında hizmete sunulur.
- Kullanılmak istenen kaynak için ödünç verme bankosuna başvurulmalıdır.
- Kaynak, kütüphane içinde kullanılacaksa kimlik karşılığı kullanıcıya verilir. Kaynak, ödünç alınacaksa ödünç verme kuralları geçerlidir. Referans Depo kaynakları ödünç verilmez, yalnızca kütüphane içerisinde kullanılabilir.
- Kitaplar kullanıldıktan sonra ödünç verme bankosuna teslim edilir .
- Plak koleksiyonu, hafta içi 08.30-23.00, hafta sonu 09.00-17.00 saatleri arasında kullanılabilir.
- Plaklar, B-2 katında bulunan V3 no’lu video izleme odasında, plak süresi boyunca dinlenilebilir, ödünç verilemez.
Hizmetler
Kütüphanelerarası Ödünç Verme ve Doküman Sağlama (Interlibrary Loan/ILL) hizmetinin amacı, Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi koleksiyonunda bulunmayan kitap ve makalelerin yurt içi veya yurt dışındaki üniversitelerden sağlanarak üniversitemizdeki akademik çalışmaların sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Bu hizmetten, akademisyenler, doktora ve yüksek lisans öğrencileri yararlanabilmektedir.
Bilkent Üniversitesi Mensuplarının Yararlanma Koşulları
- İstekler, “ILL İstek Formu” doldurularak veya fakülte kütüphanecisi aracılığıyla yapılır.
- Yalnızca kitap, kitap bölümü, makale ve tez türündeki kaynaklar sağlanır.
- Kullanıcı bir seferde en fazla 5 (beş) kaynak isteğinde bulunabilir. ILL hizmeti, bir kişi için yılda toplam 25 (yirmi beş) kitap ve/veya 25 (yirmi beş) makale isteği ile sınırlıdır. Bu sayının aşılması halinde, ilgili isteğin posta masrafları istekte bulunan kişiden talep edilir.
- Ankara içinde, Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ile protokol anlaşması olan kütüphanelerde bulunan kaynaklar, kullanıcı tarafından protokol belgesiyle birlikte ilgili kütüphaneden ödünç alınır. Ankara dışındaki kütüphanelerde bulunan kaynaklar Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi tarafından sağlanır.
- Kaynak istekleri, kaynağın bulunduğu kütüphaneden fotokopi veya elektronik formatta (PDF) olarak sağlanır.
- Şehir dışındaki kütüphanelerden sağlanan kaynaklar, yurt içinden üç (3) gün, yurt dışından ise 15-20 (on beş-yirmi) gün içinde ILL Ofisi’ne ulaşır. Bu süre, çeşitli dış faktörlere bağlı olarak değişebilir.
- Yurt içinden sağlanan kaynakların kullanım süresi otuz (30) gün, yurt dışından sağlanan kaynakların ise 15 (on beş) gündür.
- İstek sahibinin, kaynağın kütüphaneye ulaştığı bilgisini aldıktan sonra en geç 3 (üç) gün içinde ILL Ofisi’ne gidip imza karşılığında kaynağı teslim alması gerekmektedir. İlgili kaynak ödünç alma süresi içinde teslim alınmazsa, iade süreci başlatılır ve aynı kaynak için tekrar istekte bulunulamaz.
- İstek sahibi, ödünç alınan kaynağı telif hakkı yasalarına uygun şekilde kullanmayı kabul eder.
- Ödünç alınan kaynağın süresini uzatmak için, iade tarihinden en az 5 (beş) gün önce ILL kütüphanecisine bilgi verilmelidir. Uzatma süresi ve sayısı, kaynağın ödünç alındığı kütüphanenin ILL politikasına göre değişir.
- Ödünç alınan kaynağın kaybolması, hasar görmesi veya geç iade edilmesi durumunda sorumluluk istekte bulunan kişiye aittir. Bu durumda, sağlayıcı kütüphanenin kuralları geçerlidir.
- Sağlayıcı kütüphane, kaynağı iade tarihinden önce geri çağırma hakkını saklı tutar.
Diğer Kütüphanelerin Yararlanma Koşulları
Yurt İçi:
- Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi Kütüphanelerarası Ödünç Verme ve Doküman Sağlama Hizmeti’nden diğer üniversitelerin akademik personeli, lisansüstü öğrencileri ve kütüphanesi bulunan resmî ve/ya özel kurumlar yararlanabilir.
- Ankara dışındaki kütüphaneler, makale ve kitap isteklerini Kütüphanelerarası İstek Takip Sistemi (KITS) veya Türkiye Belge Sağlama Sistemi (TÜBESS) üzerinden yapmalıdır. Doğrudan telefon veya e-posta ile yapılan bireysel kullanıcı istekleri kabul edilmez ve ilgili kütüphaneye yönlendirilir.
- Ankara içindeki resmî ve özel kurum üyeleri, isteklerini kurum kütüphanecisi aracılığıyla iletmelidir. Kaynak istekleri yalnızca posta yolu ile, alıcı kurum adına ödemeli olarak gönderilir.
- Referans Koleksiyonu, Rezerv Koleksiyonu, Halil İnalcık Koleksiyonu, Özel Koleksiyon, Hasan Âli Yücel Koleksiyonu, Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Koleksiyonu ve ABD Devlet Yayınları Matbaası (GPO) Koleksiyonu’ndaki materyaller ile easy kitaplar, haftalık kitaplar ve kitap dışı materyaller ödünç verilmez.
- Bir kütüphane tek seferde en fazla (5) beş kitap/makale isteğinde bulunabilir.
- Ödünç alınan kaynağın kullanım süresi 30 (otuz) gündür.
- Ödünç alınan kaynağın süresi, üzerinde rezerv (ayırtma) bulunmadığı takdirde 1 (bir)kez uzatılabilir.
- ILL ile sağlanan kaynağın gecikme bedeli günlük 6 (altı) TL’dir. Ödünç verilen kaynağın kaybolması, hasar görmesi veya geç iade edilmesi halinde sorumluluk, kaynağın ödünç verildiği kütüphanedeki yetkili kişiye aittir. Bu durumlarda Bilkent Üniversitesi Kütüphanesinin Ödünç Verme Kuralları geçerlidir.
- Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi, kaynağı iade tarihinden önce geri çağırma hakkını saklı tutar.
Yurt Dışı:
- İstekler illlib@bilkent.edu.tr adresine e-posta ile iletilir.
- Referans Koleksiyonu, Rezerv Koleksiyonu, Halil İnalcık Koleksiyonu, Özel Koleksiyon, Hasan Âli Yücel Koleksiyonu, Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Koleksiyonu ve ABD Devlet Yayınları Matbaası (GPO) Koleksiyonu’ndaki materyaller ile easy kitaplar, haftalık kitaplar ve kitap dışı materyaller ödünç verilmez.
- Ödünç verilen kaynağın kullanım süresi otuz (30) gündür.
- Kitap ve makale isteğinde bulunan kütüphaneler, ödemeyi “IFLA Ödeme Kuponu” (kitap için 4 [dört] kupon, makale için 3 [üç] kupon) ile yapmayı kabul ederler.
- Ödünç verilen kaynağın kaybolması, hasar görmesi veya geç iade edilmesi durumunda sorumluluk, kaynağın ödünç verildiği kütüphanedeki yetkili kişiye aittir. Bu durumlarda Bilkent Üniversitesi Kütüphanesinin Ödünç Verme Kuralları geçerlidir.
Kütüphanelerarası Ödünç Verme (ILL) hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçin.
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesine tez teslim süreci, lisansüstü öğrencilerinin mezuniyet işlemlerini tamamlamaları ve akademik çalışmalarını erişilebilir hale getirmek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Aşağıda, tez teslim prosedürünün adım adım açıklaması bulunmaktadır.
*Doktora öğrenimine devam edecek öğrencilerin de tez teslimi ve ilişik kesme prosedürünü tamamlaması gerekmektedir.
1. Tez Formatının Hazırlanması
Bilkent Üniversitesi’nin belirlemiş olduğu format ve stil kurallarına uygun olarak hazırlanmış tezinizi basılı ve dijital formatta (CD) teslim etmeniz gerekmektedir. Dijital formatta sunulan tezin içeriği ve düzeni, basılı kopya ile birebir aynı olmalıdır. Her iki formatta da imza sayfası tamamlanmış halde olmalıdır.
Gerekli Evraklar
Tez teslimi sırasında aşağıdaki evrakların ıslak imzalı birer nüshalarını yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
- Bilkent Üniversitesi Tez Veritabanı Kabul ve İzin Formu
- Bilkent Üniversitesi Lisansüstü Tezlerin Erişim Erteleme Talep Formu (Erişim erteleme talebi varsa)
- YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Girişi ve Yayımlama İzin Formu
- Bilkent Üniversitesi Doktora ve Lisansüstü Öğrencilerinin İlişik Kesme Belgesi
Tez Veritabanı Kabul ve İzin Formu, tezinizi üniversite kütüphanesi aracılığıyla erişime açmamıza ve gerektiğinde açık erişim politikalarına uygun olarak yayımlamamıza izin vermenizi sağlar. Bir kopyası kütüphane tarafından alınacak olup, yetkili kütüphaneci tarafından imzalanan orijinal nüsha tarafınıza teslim edilecektir.
Bilkent Üniversitesi Lisansüstü Tezlerin Erişim Erteleme Talep Formu, tez çalışmanızın erişim kısıtlaması uygulanması durumunda gereklidir. Bu belge üzerindeki bilgiler, Tez Veritabanı Kabul ve İzin Formu üzerinde belirteceğiniz erişim erteleme bilgileri ile aynı olmalıdır. Form, üzerindeki imzalar eksiksiz olacak şekilde kütüphaneye teslim edilmelidir.
YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Girişi ve Yayımlama İzin Formu, YÖK Ulusal Tez Merkezi platformunda doldurulmalıdır. Formun ıslak imzalı nüshası tez çalışmanız ve diğer belgelerle birlikte kütüphaneye teslim edilmelidir. Bu belgenin ıslak imzalı nüshası kütüphanede kalacaktır. Form üzerinde ORCID numaranızın eksiksiz olarak yer alması gerekmektedir.
Bilkent Üniversitesi Doktora ve Lisansüstü Öğrencilerinin İlişik Kesme Belgesi, kütüphane tez teslim prosedürünün tamamlanması sonucunda yetkili kütüphaneci tarafından imzalanarak tarafınıza teslim edilecektir.
2. Tez Kontrol ve Onay Süreci
Kütüphane tez teslim prosedürünün başlatılabilmesi için; tezinizin bir adet basılı nüshası, bir adet dijital (PDF[DVD]) kopyası ve gerekli evraklar ile Merkez Kampüs Kütüphanesi Kullanıcı ve Erişim Hizmetleri Birimine başvurmanız gerekmektedir. Tezinizin basılı ve dijital nüshaları yetkili kütüphaneci tarafından kontrol edilecek, bir sorun bulunmaması durumunda teslim ettiğiniz belgeler imzalanarak gerekli kopyaları alınacaktır.
Tezinizin format ve stil kurallarına uygunluğu, üzerindeki imzaların eksiksiz olması, basılı ve dijital formattaki içeriğin birebir aynı olması kütüphane tez teslim prosedürünün tamamlanabilmesi bakımından önem taşımaktadır.
* Bilkent Üniversitesi Kütüphanesinden ödünç almış olduğunuz ve henüz iade etmediğiniz kaynaklar, kütüphane ilişiğinin kesilmesi konusunda engel oluşturmaktadır. Tez teslim prosedürü ve ilişik kesme işleminin tamamlanabilmesi için, ödünç almış olduğunuz kaynakların iade edilmesi ve varsa gecikme bedelinin ödenmesi gerekmektedir.
3. Tezlerin Bilkent Üniversitesi Kurumsal Arşivinde Yayınlanması
Erişim erteleme talebinin bulunmaması durumunda, tezinizin dijital kopyası açık erişim politikası kapsamında Bilkent Üniversitesi Kurumsal Arşivinde erişime sunulacaktır.
Bina ve Olanaklar
A Blok 2. Katı Grup Çalışma Odaları
- Grup çalışma odaları 08.30-23.00 saatleri arasında kullanılabilir. Hafta sonu kullanıma açık değildir.
- Odalar en az 3, en fazla 8 kişilik gruplara 2 saatlik süreyle tahsis edilebilir.
- Grup çalışma odalarını kullanabilmek için, ödünç verme bankosuna başvurulmalıdır. Oda anahtarları kimlik karşılığında verilmektedir.
- Oda anahtarının kaybedilmesi durumunda, kayıp anahtar bedeli 50 TL’dir.
- Odalar kilitlenip terk edilemez. Böyle bir durumda, şahsi eşyalar görevli tarafından odadan çıkarılabilir.
B Blok 2. Katı Grup Çalışma Odaları
- Grup çalışma odaları 08.30-23.00 saatleri arasında kullanılabilir.
- Odalar 3 saatlik süreyle tahsis edilebilir.
- Eğitim-öğretim yılı içerisinde, odaların kullanımında Bilkent mensupları önceliklidir.
- Grup çalışma odalarını kullanabilmek için, Multimedya Salonu ödünç verme bankosuna başvurulmalıdır. Oda anahtarları kimlik karşılığında verilmektedir.
- Oda anahtarının kaybedilmesi durumunda, kayıp anahtar bedeli 50 TL’dir.
- Odalar kilitlenip terk edilemez. Böyle bir durumda, şahsi eşyalar görevli tarafından odadan çıkarılabilir.
- Video izleme odalarının kullanımı için Multimedya Odası ödünç verme bankosuna başvurulmalıdır.
- Video izleme odaları sadece video süresince kullanılabilir.
- V1 no’lu video izleme odası en fazla 2 kişilik; V2, V3 ve V4 no’lu
video izleme odaları ise en fazla 8 kişiliktir. - Bu odaların, amacı dışında kullanımı tespit edildiğinde kullanıcıya disiplin cezası uygulanır.
- Kütüphanenin A blok 2. katında yer alan çok sessiz alan, bireysel çalışmalar için kullanılmalıdır.
- Cep telefonu ve bilgisayar, laptop vb. klavyeli ekipmanların kullanımı yasaktır.
- Kulaklık kullanımı sırasında ses düzeyine dikkat edilmelidir.
- Bireysel eşyaları masalara bırakılarak yer ayırmak yasaktır.
- İnternet erişimli bilgisayarlar tüm kullanıcılara açıktır.
- Bilgisayarlar eğitim ve araştırma amacıyla kullanılır.
- Eşyalarınızı bilgisayar masasında uzun süre tutarak diğer kullanıcıların masayı kullanmasını engellemeyiniz. 15 dakikadan fazla boş kalan bilgisayar masaları diğer kullanıcılar tarafından kullanılabilir.
- Bilgisayarlarda CD/DVD kullanımı mümkün değildir.
- Çıktı almak veya CD’ye dosya yazdırmak için B blok 1. katında bulunan kırtasiyeye başvurulur.
- Bilgisayarlarda oyun oynamak yasaktır.
- Görme Engelliler Odası’ndan görme engeli bulunan Bilkent mensupları, dış kullanıcılar ve bu kullanıcılara yardımcı olacak kişiler yararlanabilmektedir. Görme engeli bulunmayan ancak kabartma harfli (Braille) kaynaklar üzerinde araştırma yapacak kişiler de bu odadan yararlanabilir.
- Bu oda, hafta içi 08.30-17.00, hafta sonu 09.00- 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
- Braille kaynaklar, kasetçalar, bilgisayar ve yazıcı sadece oda içerisinde kullanılır ve odadan dışarı çıkarılamaz.
- Odanın kullanımı için ödünç verme bankosuna başvurulmalıdır. Odanın anahtarı kimlik karşılığında verilmektedir. Odadan ayrılırken anahtarın ilgili ödünç verme bankosuna teslim edilmesi zorunludur.
- Sanat Galerisi sadece Bilkent mensuplarının kullanımına açıktır.
- Kullanım önceliği sırasıyla kütüphane yönetimi, Bilkent Üniversitesinin akademik birimleri ve öğrenciler ile kulüpler olarak belirlenmiştir. Akademik birimler ve kulüpler için kütüphane yönetiminin onayı gerekmektedir. Kütüphane yönetiminin, herhangi bir kullanım isteğini geri çevirme hakkı vardır.
- Sanat Galerisini kullanmak için Kütüphane Etkinliği İstek Formu doldurulmalıdır.
- Hafta içi 09.30 – 17.00 saatleri arasında kullanılabilir.
- Sanat Galerisi kullanımı sonunda, ekipmanlar, eşyalar ve materyaller ilk bulundukları konumda bırakılmalıdır.
- Mini konserler ve sesli aktiviteler için, yalnızca 12.30 – 13.30 saatleri arasında kullanılabilir. Ses düzeyi, kütüphanenin diğer hizmetlerini engellemeyecek seviyede olmalıdır.
- Kullanım için birinci öncelik, kütüphane yönetimine, ikinci öncelik, Bilkent Üniversitesi’nin akademik birimlerine, üçüncü öncelik ise öğrenciler ve kulüplere verilir. Akademik birimler ve kulüpler için kütüphane yönetiminin onayı gerekmektedir. Kütüphane yönetiminin, herhangi bir kullanım isteğini geri çevirme hakkı vardır.
- Oryantasyon istekleri çevrimiçi form veya fakülte kütüphanecileri aracılığı ile yapılır. Video gösterimleri için Kütüphane Etkinliği İstek Formu doldurulmalıdır.
- Hafta içi 08.30 – 17.00 saatleri arası kullanılabilir.
- Oryantasyon Odasının kullanımı sonunda, odaya ait ekipmanlar, eşyalar ve materyaller ilk bulundukları konumda bırakılmalıdır.
- Beş ve daha fazla kişilik gruplar için, öğretmen eşliğinde ders amaçlı film izlenmesine uygundur. Ses düzeyi, kütüphanenin diğer hizmetlerini engellemeyecek seviyede olmalıdır.