- Tümü
- Kampüs Dışı Erişim
- Kaynak Alım Hakları
- Kaynak Tarama
- Koleksiyon
- Kütüphane Hesabı
- Kütüphane Kullanım ve Hizmetleri
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi, öncelikli olarak Bilkent Üniversitesi öğrencilerine, akademik ve idari personeli ile araştırmacılarına hizmet vermektedir. Diğer üniversitelere mensup akademik personel, doktora ve yüksek lisans öğrencileri kütüphanemize üye olarak araştırma faaliyetleri için hizmet ve kaynaklarımızdan yararlanabilirler.
Bilkent Üniversitesi mezunları, mezun kimlik kartlarıyla kütüphaneye giriş yapabilir, kütüphane kaynakları ve çalışma alanlarını kullanabilirler. Bilkent Üniversitesi ağına bağlanarak kurumsal kimlik bilgileri gerektirmeyen veri tabanlarına ve elektronik kaynaklara erişebilirler. yararlanabilirler. Materyal ödünç almak için Bilkent Üniversitesi mezun kullanıcı üyeliği oluşturmaları gerekmektedir. Üyelikle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Diğer üniversitelere mensup lisans öğrencileri Bilkent Üniversitesi Kütüphanesini kullanamamaktadır. Lisansüstü eğitim düzeyinde öğrenciler ise üyelik yoluyla kütüphane hizmet ve kaynaklarından yararlanabilirler. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Kütüphanemizden aldığınız bir kaynağı iade tarihinde kütüphanemize teslim etmediğiniz takdirde gecikme bedeli günlük olarak işlemeye başlar. Materyali kütüphaneye teslim ettiğiniz gün toplam gecikme bedeli hesabınıza yansıtılır.
Kütüphane gecikme bedeli için çevrimiçi ödeme yöntemi kullanılmaktadır. Ödeme sayfasına kütüphane web sitesinde yer alan hızlı erişim menüsünden veya üniversitemizin Kredi Kartı ile Ödeme Servisi üzerinden ulaşabilirsiniz.Ayrıca dolaşım masalarında bulunan karekod ile ödeme ekranına ulaşmanız mümkündür.
Kütüphane materyalini kaybetmeniz durumunda kütüphaneye e-posta yoluyla ya da ödünç verme bankosuna gelerek durumu bildirmeniz gerekmektedir. Ardından kaybettiğiniz materyalin tüm özelliklerinin (yayın yılı, yayınevi vb.) bire bir aynı olduğu bir kopya temin ederek kütüphaneye teslim edebilir ya da tarafınıza bildirilecek kayıp kitap bedelini ödeyebilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi’nde, her fakülte için atanmış kütüphaneciler, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerine destek olmakla sorumludur. Fakülte kütüphanecinizden; kütüphane kaynak ve hizmetlerinin etkin kullanımını konusunda destek talep edebilir, yeni kaynak önerilerinde bulunabilir, birebir eğitimler talep edebilir, araştırma çalışmalarınızda kaynak seçimi konusunda rehberlik alabilir, telefon veya e-posta yoluyla bilgi/bilgi kaynağı gereksinimlerinizi iletebilirsiniz.
Kütüphanelerarası Ödünç Verme ve Doküman Sağlama Hizmeti’nden (ILL) akademik personel, doktora ve yüksek lisans öğrencileri yararlanır.
Tezin bir (1) adet basılı, 1 adet CD formatında kopyası, aşağıdaki gerekli formlarla birlikte, A Blok Giriş katta yer alan ödünç verme bankosuna başvurulur. Gerekli formlar aşağıdaki gibidir:
- Bilkent Üniversitesi Tez Veritabanı Kabul ve İzin Formu
- Bilkent Üniversitesi Lisansüstü Tezlerin Erişim Erteleme Talep Formu (varsa)
- YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Girişi ve Yayımlama İzin Formu (ORCID numarası muhakkak olmalı)
- Bilkent Üniversitesi Doktora ve Lisansüstü Öğrencilerinin İlişik Kesme Belgesi
Tezin basılı ve CD formatındaki kopyası görevli kütüphaneci tarafından kontrol edilir. Eksik ya da hatalı tezler teslim alınmaz ve tez sahibine iade edilir.
Tez sahibi “YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Girişi ve Yayımlama İzin Formu”nun ıslak imzalı bir (1) nüshası, “Bilkent Üniversitesi Tez Veritabanı Kabul ve İzin Belgesi Formu”nun bir (1) nüshası ve tez erişimini erteleme talebi varsa imzalı ve ilgili enstitü tarafından kaşeli “Bilkent Üniversitesi Lisansüstü Tezlerin Erişim Erteleme Talep Formu”nun bir (1) nüshası ile kütüphaneye başvurur. İlgili kütüphaneci tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra tez teslim alınır.
Ödünç verme bankosuna başvurarak grup çalışma odalarını kullanmak için gerekli adımları takip edebilirsiniz. Grup çalışma odaları kuralları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi web sitesi E-Koleksiyonlar menüsü altında bulunan “Veri tabanları” sekmesine girerek anlaşmalı olduğumuz tüm veri tabanlarına erişebilirsiniz.
Aradığınız kaynağa ait yazar ya da eser adı bilgisini Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi web sitesinde Quick Search kısmına yazıp arama yaptığınızda sonuç sayfasında erişim linkini görebilir, Bilkent ağı üzerinden ya da VPN bağlantısı aracılığıyla kaynağı kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi web sitesi E-Koleksiyon menüsünün altında bulunan “Elektronik Kitap” sekmesi üzerinden e-kitaplar veri tabanlarına erişebilirsiniz.
Özel koleksiyon materyalleri hafta içi 09.00-17.00 saatleri arasında yalnızca Özel Koleksiyon Salonunda kullanılabilir, hiçbir şekilde salon dışına çıkarılamaz. Her kullanıcıya bir seferde en fazla beş materyal verilir. Özel koleksiyonlar hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.
Kütüphane hesabınız üzerinden Materyal İstek Formu doldurarak veya doğrudan fakülte kütüphanecinizle iletişime geçerek Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi koleksiyonunda olmayan bir kaynak için öneride bulunabilirsiniz.. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
CD, DVD, VCD ve videokaset gibi görsel-işitsel materyallerimiz Multimedya koleksiyonumuza dahildir. Multimedya koleksiyonundaki materyallerimizi ödünç alabilirsiniz. Ödünç alma kuralları için tıklayınız.
Rezerve kaynak, öğretim üyelerinin belirlediği, dersler için gerekli görülen basılı ve elektronik materyallerdir.
Basılı materyaller için; öğretim üyesi tarafından doldurulan Rezerv Talep Formu ve ilgili materyal ödünç verme bankosuna teslim edilmelidir. Elektronik rezerv için ilgili elektronik materyalin e-posta yoluyla e-reserve@bilkent.edu.tr adresine gönderilmesi ve E-Rezerv Talep Formunun ödünç verme bankosuna teslim edilmesi gerekmektedir.
Library Catalog kütüphaneden edinebileceğiniz basılı ve elektronik kaynakları, süreli yayınları, öğrenci projeleri, multimedya gibi kütüphanenin sahip olduğu materyalleri listelemektedir. Quick Search kısmından Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi koleksiyonuna ek olarak abone olunan veri tabanları ve açık erişimli kaynaklara ulaşılır.
Katalog taraması, kütüphane web sayfasında yer alan Kütüphane Kataloğu veya kütüphane içerisinde bulunan tarama terminalleri kullanılarak yapılabilir. Kütüphane koleksiyonu yazar, başlık, anahtar kelime, ISBN/ISSN ve yayıncı kriterlerine göre taranabilir.
Kütüphane kullanıcıları kütüphane hesapları aralığı ile ödünç alınmış bir materyal için ayırtma işlemi gerçekleştirebilir. Kütüphane hesabı kullanılarak ayırtma işleminin nasıl gerçekleştirildiğini öğrenmek için rehbere göz atın.
Ödünç alınan kütüphane kaynaklarının iade süresi, kaynak başka bir kullanıcı tarafından ayırtılmadığı sürece çevrimiçi olarak uzatılabilir. Süre uzatma işlemi kütüphane hesabı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Kütüphane hesabınızı kullanarak iade süresini uzatma adımları için rehbere göz atın.
Kütüphaneden alınabilecek kaynak sayısı kullanıcı gruplarına göre değişiklik göstermektedir. Lisans öğrencileri 15 gün süreyle 15 kitap, 15 sanat kitabı, 15 easy book, 15 ciltli dergi ödünç alabilmektedir. Multimedya kaynaklarından ise 7 gün süre ile 7 materyal ödünç alınabilir. Diğer kullanıcı türlerinin ödünç alma hakları için tıklayınız.
Kütüphane web sitesinde bulunan Hesabım butonuna tıklanır. Açılan sayfada kullanıcı ID’si ve şifre girilerek kütüphane hesabına erişim sağlanır. Kütüphane hesabınıza ilk kez giriş yapan kullanıcılar, Forgot My Pin seçeneğine tıklayarak bir şifre belirleyebilirler. Kütüphane hesabınızı kullanarak neler yapabileceğinizi keşfetmek için rehbere göz atın.
Sadece Bilkent Üniversitesi mensupları BAIS / STARS şifreleri ile VPN bağlantısı kurarak elektronik kaynaklarımıza kampüs dışından erişim sağlayabilirler. VPN bağlantısı ile ilgili detaylı bilgiye https://library.bilkent.edu.tr/tr/kampus-disi-erisim/ adresinden ulaşılabilir.
Kampüs dışı erişim, yalnızca Bilkent Üniversitesi mensuplarına tanınmış bir haktır. Bilkent Üniversitesinin elektronik kaynaklarına ve abone olduğu veritabanlarına kampüs dışından erişebilmek için VPN bağlantısının kurulması gereklidir.